Scholen

Als organisatie van het Brabants Stripspektakel vinden wij het BELANGRIJK DAT KINDEREN LEZEN ALS LEUK ERVAREN en wij proberen daarom op ludieke wijze hieraan een bijdrage te leveren:

In samenwerking met enkele regionale bibliotheken, de vele basisscholen en een aantal middelbare scholen organiseren we vóór en tijdens de beursdagen diverse activiteiten.

Ook met de lokale winkeliersverenigingen en andere ondernemers in de regio hebben we goede contacten, die zich graag inzetten voor dit doel. We geven hieronder enkele voorbeelden.

Dat kinderen door onze activiteiten rondom het lezen vervolgens fervente stripverzamelaars worden, is natuurlijk mooi meegenomen!

 

1. Tekenwedstrijd middelbare scholen

Voor het tweede jaar gaat het Brabants Stripspektakel met medewerking en hulp van diverse MIDDELBARE SCHOLEN een tekenwedstrijd in de regio Eindhoven organiseren. We benaderen begin 2017 via de scholen wederom de tekendocenten om in de lessen hieraan aandacht te geven. Op de betreffende scholen hangen dan onze posters en liggen flyers met meer informatie. Leerlingen van de deelnemende scholen kunnen meedoen door het maken een strip(strook), opgebouwd uit drie plaatjes (een gag) tot maximaal één pagina (A3 formaat). Hieronder de poster van het afgelopen jaar:

poster-wedstrijd-goeie-2016 ridder_wijzen_schuin

De verdere spelregels voor deelname:

  • De strip(strook) mag in kleur of in zwart-wit
  • Uiterlijk 31 augustus insturen per mail ( brabantsstripspektakel@gmail.com )
  • Per leerling maximaal 1 inzending / strip
  • Prijsuitreiking op zondag 3 september om 11.30 uur op het centrale podium !
  • Gratis beurstoegang door inlevering bij de kassa van het origineel van ingestuurde strip
  • Gratis striptas bij binnenkomst (zolang de voorraad strekt)
  • De school van de winnaar ontvangt tevens een mooie prijs voor de schoolbibliotheek.

 

2. Wedstrijd regionale basisscholen

Adobe Photoshop PDF Geronimo boeken

Net vóór de zomervakantie nemen we, zoals elk jaar, contact op met alle 120 basisscholen in de regio om (weer) mee te doen aan de jaarlijkse kleur- en tekenwedstrijd. Alle ruim 32.000 leerlingen van deze scholen kunnen door het inleveren van een kleur- of tekenplaat van onze website gratis toegang krijgen tot de beurs. Vóór de zomervakantie worden posters opgehangen en informatie aan de leerlingen verstrekt via de nieuwsbrieven op scholen.

Voor de scholen geeft onze werkwijze een minimale inspanning, want we leveren alle informatie kant en klaar aan. Dit wordt erg gewaardeerd en de response is dan ook goed. Daarbij zijn voor de leerlingen, maar ook voor de scholen leuke prijzen te winnen. Als de leerling namelijk een prijs wint, krijgt de school ook een prijs, bijvoorbeeld voor de schoolbibliotheek.

 

 

 

3. Etalagewedstrijd Veldhoven

In samenwerking met de winkeliersvereniging van het gezellige City Centrum in Veldhoven organiseren we ook voor 2017 in de zomervakantie weer de etalagewedstrijd!

Afgelopen jaar was Boes zijn dieren kwijt ….. Op verschillende plaatsen hingen tot en met 4 september jl. in de etalages van 25 deelnemende winkels in het City Centrum posters van zijn dierenvrienden. Etalagewedstrijd 2016 op de site van het City Centrum: lees hier meer over

WP_20160812_19_59_42_Pro WP_20160813_13_57_59_Pro

Hieronder de winkels, waar de posters van Boes te vinden waren ! Deelnemers en winkeliers (http://www.citycentrum.nl/winkels/) hartelijk bedankt voor jullie medewerking en inspanningen !!

1. Multivlaai                                     (Meent 34)
2. Brasserie Ludiek                         (Meent 36)
3. Dillen Sigarenspeciaalzaak       (Pleintjes 259)
4. Groente en Fruit City Centrum (Pleintjes 86)
5. ’t Kaashuis                                   (Pleintjes 110)
6. Team Kapsalon                           (Meent 83)
7. Handyman                                    (Pleintjes 123)
8. Jamin                                            (Meiveld 165)
9. Zeeman Textiel                            (Meent 3)
10. Albert Heijn                                 (Meiveld 8)
11. Speesjaal & Creartistiek            (Meent 65)
12. Crême de la Crême                    (Meiveld 162)
13. SpecSavers                                  (Meent 45)
14. Supermarkt Jumbo                     (Pleintjes 122)
15. Hans Bakker Lederwaren           (Pleintjes 135)
16. AKO boekhandel                          (Pleintjes 64)
17. Yes ! Veldhoven                            (Pleintjes 127)
18. Hema                                              (Pleintjes 55)
19. Intertoys                                         (Meent 19)
20. Street One Veldhoven                  (Meent 81)
21. Blokker                                            (Pleintjes 48-54)
22. Dobey Danny’s Dierenshop           (Pleintjes 159)
23. Bruna                                               (Meent 26)
24. Tui reisbureau                                (Meent 64)
25. Antonis keurslager                        (Pleintjes 85)

 

4. Activiteiten in de bieb

PENTAX DIGITAL CAMERA

Jaarlijks staan in augustus de bibliotheken van Veldhoven, Valkenswaard en Eindhoven in het teken van strips, mede vanwege het Brabants Stripspektakel.

Het Brabants Stripspektakel richt hier in samenwerking met deze bibliotheken tentoonstellingen in rond bekende striptekenaars en stripfiguren. Te zien is bijvoorbeeld hoe in de loop der jaren striptekenaars hun stijl hebben ontwikkeld of hoe een strip tot stand komt.

 

Als extraatje komt jaarlijks op de woensdagmiddag vóór de beurs een striptekenaar een workshop striptekenen geven. Hij leert kinderen hoe je het beste een stripfiguur kunt tekenen of een kort stripverhaaltje kunt opbouwen.

PENTAX DIGITAL CAMERA 06Donald tijdlijn2

Deelname is gratis en er hoeft niet ingeschreven te worden, maar vol = vol.

 

PENTAX DIGITAL CAMERA

5. Workshops op scholen

Ondanks het feit dat het Brabants Stripspektakel aan het vaak drukke begin van het schooljaar plaatsvindt, organiseert het Brabants Stripspektakel bij diverse scholen workshops, veelal in samenwerking met een stripmaker. Scholen hebben bijvoorbeeld een themaweek in aanloop naar de kinderboekenweek of geven op een eigen wijze invulling aan maatschappelijke thema’s, zoals de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

Ook hebben we ondervonden dat onze tekenworkshops in combinatie met AVI-gecertificeerde (strip-)boeken van bijvoorbeeld Kijk en Lees (door Stichting Lezen & Schrijven bekroond met de Nationale Alfabetiseringsprijs) zeer populair zijn onder leerlingen van de groepen 3 t/m 5.