Exposities

EXPOSITIE 2019

Dit jaar mogen we weer iets bijzonders presenteren als expositie:

“Kaspar Hauser: In het oog van de storm” is een knappe historische striptentoonstelling. Deze tentoonstelling vertelt het waargebeurde verhaal van Hauser: zijn mysterieuze afkomst, zijn bijzondere leven en zijn plotse einde.

'Kaspar Hauser: in the eye of the storm'

'Kaspar Hauser: in the eye of the storm' – trailer

Geplaatst door Kaspar Hauser op Woensdag 20 februari 2019

“26 mei 1828 – In het centrum van Nürnberg duikt een vreemde jongen op. Hij brabbelt wartaal en kan nauwelijks lopen. Hij lijkt wel zwakzinnig of gek. De jongen draagt een brief bij zich, die nog meer mysterie toevoegt aan zijn plotse verschijnen…”  Zo begon het openbare leven van Kaspar Hauser. Nauwelijks vijf jaar later zou hij sterven. Zonder dat iemand wist wij hij echt was… Tot op vandaag blijft zijn ware identiteit één van de grootste onopgeloste raadsels van de negentiende eeuw…

De expo is bedoeld voor jong en oud. Fraai vormgegeven banners leiden je doorheen de levensloop van Kaspar Hauser: een verhaal dat je nooit meer zal vergeten.

En wat deze expositie nog meer bijzonder maakt: het is een vooruitblik op het stripalbum ‘Kaspar Hauser: in het oog van de storm’, dat op 18 mei 2019 op het Brabants Stripspektakel wordt gelanceerd bij Saga Uitgaven. Dit stripalbum is gemaakt door auteurs Bart Proost, Criva en Verhast. De tentoonstelling werpt een blik op hun creatieve proces.

De drie auteurs zijn beide dagen aanwezig op de beurs en zullen bezoekers meenemen in hun reis. Ze signeren hun albums, die in reguliere of deluxe albums te koop zijn. Ook zijn de originele platen te bewonderen en zelfs te koop.

De lancering van dit indrukwekkende album en de expositie is tevens de start van de signeertoer, die de auteurs de komende tijd zullen ondernemen. Neem de kans om dit avontuur van meet af aan mee te maken !

===============================================================

In 2018 hadden we niet één, maar twee exposities op het Brabants Stripspektakel !

A. EXPOSITIE JAN VAN HAASTEREN 2018

Op het Brabants Stripspektakel werd eenmalig een echte TEKENSTUDIO nagebouwd !!! En niet zomaar eentje, het was een deel van een studio voor de wereldberoemde stripmaker en puzzelmaker JAN VAN HAASTEREN !! Behalve de meester zelf, kwamen ook zijn medewerkers Dick Heins, Rob Derks en Marco Eisinga naar het Brabants Stripspektakel ! Je kon ze allemaal LIVE IN DE STUDIO in actie bezig zien !!

9200000077328937 images Jan_van_Haasteren_logo_speelgoedenhobby

Naast een expositie over het werk van Jan van Haasteren, kon je dus je puzzel (uit de speciale verkoopstand) laten signeren door de studio !! Daarnaast was ook het team van “JvH ontbrekende stukjes” bezig, een groep mensen met een beperking, die het hele weekend puzzelen en op zoek gaat naar ontbrekende stukjes om de puzzels weer compleet te krijgen. Ook was de Jan van Haasteren Fiat 500 auto te zien.
IMG_0899
Voor kinderen was er een puzzeltocht met leuke banners en vragen.

Er gingen ook nieuwe Jan van Haasteren puzzels in première:
Darts 1000, De filmset 1000, De speelgoedwinkel 1000, De veemarkt 1000 en 2000, Combidoos BBQ feest en Foodtruck 2×1000

B. EXPOSITIE FAKE VINTAGE BOOK COVERS 2018

De tweede expositie draaide om Amerikaanse pulp paperbacks:

Een bloedmooie vrouw, een tot de verbeelding sprekende titel en een sensationeel tekstje. Dat zijn de ingrediënten van de covers van Amerikaanse pulp paperbacks uit de jaren twintig tot zestig. 

Pin-up tekeningen met een twist!

dsc_5163

dsc_5141 dsc_5135

Deze reizende tentoonstelling gunt u een blik op het ontstaan van de pulp paperback en de moderne interpretatie die Belgisch striptekenaar Kristof Spaey eraan geeft. U stapt binnen in een lifestyle magazine uit de jaren 50 en krijgt zijn Fake Vintage Book Covers voorgeschoteld. Daarin de gekende elementen, gekruid met humor, geserveerd op een bedje van slimme verwijzingen naar popcultuur.

Tijdens de stripbeurs werd ook deel 4 van Fake Vintage Book Covers voorgesteld en, die te koop was in een exclusieve beurseditie (zie ook pagina beursedities). Stripmaker Kristof Spaey signeerde beide dagen. Er was eveneens een catalogus van de tentoonstelling beschikbaar (€1) vormgegeven als een lifestylemagazine uit de jaren 50, boordevol exclusief materiaal.

EXPOSITIE UITGEVERIJ ARCADIA 2017

In 2017 hadden we een exclusieve expositie van één van onze trouwste uitgeverijen op het festival: vzw uitgeverij Arcadia. Deze zeer sympathieke uitgever bestaat inmiddels 20 jaar en heeft in die tijd al vele mooie titels uitgebracht, onder andere in een speciale “Arcadia Archief”-reeks. Een goede reden dus om een overzichtstentoonstelling in te richten tijdens het Brabants Stripspektakel. Ook was er een speciale wedstrijd uitgeschreven, waarbij de winnaars op het Brabants Stripfestival werden uitgenodigd om hun prijzen in ontvangst te nemen. Vanwege haar kersverse album liep hoofdrolspeelster Melisande zelf op de beursvloer rond !!!

59ab0dad37b6a_2016-09-0232steBrabantsStripspektakelfoto(C)AlexOdijk262.jpg.2eda4d13e1e7eeaf9ec7c952997bdf3d

Arcadia bracht vijf stripmakers mee, samen met enkele speciale jubileumuitgaven

C16A9937 (Large) C16A9931 (Large)

Striplink-2017 Arcadia-20-jaar Arcadia-Striplink-2016

Valkenswaard, 30-8-2009 - Hachel 2 hachel-1

Foto Hachel c: Robin Schouten

0d69a460-79c6-012f-a3b9-005056960004  BSS-19e Arcadia strips

Foto: Op het Brabants Stripspektakel (2004, eigen archief) 

In 2016 hadden we een aantal exposities, waaronder een overzichtstentoonstelling van BOES, inclusief diverse originele pagina’s, die ook konden worden gekocht. Daarnaast hadden we een kiddy-ride expositie met veel bekende stripfiguren, zoals de Marsupilami, de Flintstones, Obelix en Idefix, Garfield en de Smurfen.

kiddyride_flintstones auto_aangepastBOES ipv beeldje

11986405_436797289855150_4194435534794345786_nIn 2015 hadden we vanwege ons jubileumjaar een expositie ingericht van 30 jaar Brabants Stripspektakel.

We zoeken nog steeds verder om ons archief compleet te krijgen, ook om een beeld te kunnen geven van de sfeer van het Brabants Stripspektakel door de jaren heen. In de foyer hingen o.a. de affiches, flyers, gadgets, krantenartikelen, en ook iets van de vele uitgaven, die speciaal voor het Brabants Stripspektakel werden gemaakt.

Mocht u thuis nog iets speciaals hebben liggen, in bezit zijn van bijzondere uitgaven of gadgets van het Brabants Stripspektakel, oude krantenartikelen of foto’s hebben? Wij houden ons van harte aanbevolen. Neem contact op met ons via het contactformulier!

In 2014 hadden we de expositie “SPEELAUTOMATEN EN STRIPFIGUREN”

Veel stripfiguren spelen een hoofdrol in een echte flipperkast, videospel of gokspel. Er bestaan flipperkasten met de bekende superhelden zoals Spiderman en Superman, maar ook gokkasten van Asterix, Lucky Luke en Popeye. En niet te vergeten bekende Playstation spellen van bijvoorbeeld Star Wars. Op beurs stonden diverse kasten opgesteld, waar je ook op kon spelen. En dat werd zeker gedaan !

stripspektakel2014_kellyfober-8   Pinball bugs bunny detail

In 2013 hadden we ook een tentoonstelling van een bijzondere verzameling

Op de beurs was een expositie ingericht, waarbij bijna 400 hoezen van LP’s, singles en CD’s werden tentoongesteld, die gemaakt waren door stripmakers uit binnen- en buitenland. Bekende tekenaars met voor veel verzamelaars onbekend werk van o.a. Robert van der Kroft, Eric Schreurs, Liberatore, Joost Swarte, Marc Sleen, Willy Vandersteen, Hergé, Willem Vleeschouwer, Hein de Kort, Martin Lodewijk, Jan Kruis, Jean Graton, etc. etc..

Tevens waren er diverse originele tekeningen van deze hoezen te zien. Hieronder een impressie:

BSS-28e tentoonstelling DSC02655   DSC02656 DSC02643